Agility

Välkommen till Hällefors Brukshundklubb

 

Vad är agility?

Hur tävlar man? Vilka får vara med?

 

 

 

Här kommer en kort introduktion i agilityns spännande värld!

 

Ordet "agility" betyder vighet & snabbhet och det är just vad man behöver för att ta sig runt en agilitybana! Agility har samma grunder som hästhoppning, man ska ta sig över alla hinder i rätt ordning och utan att vägra eller riva hindren och dessutom på så snabb tid som möjligt. Felen på hindren räknas i första hand, därefter tiden, så om hund A har 10 fel och tiden 47 sekunder och hund B har 5 fel men har tagit 59 sekunder på sig att ta sig runt så hamnar ändå hund B överst i prislistan. Man får inte ta för lång tid på sig runt banan, domaren bestämmer hur lång "idealtiden" är. Tidsfel läggs ihop med ev. hinderfel.

 

Man tävlar i tre olika storleksklasser, small, medium och large. Small hundarna får vara max 34,99cm höga, medium hundarna 35,00-42,99cm och large hundarna från 43,00 cm och uppåt. Hundarna måste mätas av en domare som för in hundens höjd i en tävlingsbok som man måste ha för att tävla i officiella klasser.

 

Det finns också tre olika svårighetsgrader i tävlingssammanhang, klass 1, klass 2 och klass 3. Man börjar i klass 1 och går via en kvalificering uppåt till klass 3. Får du möjlighet så åk och titta på en klass 3 tävling - vi lovar att det går undan på banan där!

 

Förutom svårighetsgraderna tävlar man i två grenar – hoppklass och agilityklass. I agilityklassen finns alla hinder med, men i hoppklass har man plockat bort alla balanshinder och banorna är oftast lite mer trixiga än i agilityklass.

 

Vilka får då tävla i agility? Jo, det får alla göra! Renrasig eller blandras spelar ingen roll, och alla storlekar kan träna och tävla agility. Dock måste hunden ha fyllt 18 månader innan den får börja tävla, och innan man börjar träna på allvar så bör man se till att hunden växt färdigt för den här sporten sliter på hundarna med alla hopp och klättringar över balanshindren.

 

Måste man tävla för att hålla på med agility? Nej, givetvis inte. Du och hunden kan träna agility hur mycket som helst utan att tävla.

 

Men för hundens skull bör du gå en kurs och lära hunden göra hindren på ett säkert sätt.

 

 

 

 

Hjärtligt välkomna att gå agilitykurs här på klubben!

 

 

Agilitysektorn

 

© halleforsbrukshundklubb.se

webba@halleforsbrukshundklubb.se

 

Webbansvarig: Sara Leppänen